About a Jacket, een borduuratelier in Hoorn waar vluchtelingenvrouwen sociale contacten opdoen en de Nederlandse taal leren, krijgt ook de komende twee jaren subsidie. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten.

door Martijn Mak

About a Jacket startte in 2016 met het doel om vrouwen met een vluchtelingenachtergrond te helpen integreren en participeren, door borduren te koppelen aan het leren van de Nederlandse taal.


Dat breidde steeds verder uit en inmiddels staat het voor een plek waar zij sociale contacten opdoen, de Nederlandse taal leren door de inzet van taaldocenten, zich ontwikkelen door kennis en vaardigheden op te doen en zo werken aan het verbeteren van hun positie in de samenleving.


Al eerder zijn subsidies verstrekt aan About a Jacket. In 2022 en 2023 krijgt de stichting dit opnieuw. Het gaat om twee keer 5.000 euro. „Gebleken is namelijk dat About a Jacket juist nu, tijdens de coronapandemie, steeds belangrijker is voor de deelnemers. Het bestrijdt eenzaamheid door het bieden van een laagdrempelige plek van ontmoeting en stimuleert de integratie en participatie van de deelnemers”, luidt de uitleg van het college.
De gemeente vindt About a Jacket daarmee een belangrijke organisatie binnen de sociale infrastructuur in Hoorn en binnen de nieuwe Wet inburgering, die per 1 januari 2022 ingaat.


Oprichtster Marilou Evelo is opgelucht, want zij heeft de subsidie nodig om te kunnen blijven draaien. Het geld wordt besteed aan de huur van een pand aan Dampten 16.„De toekenning is heel belangrijk, want dit geeft een duidelijk signaal naar andere fondsen.”


About a Jacket kan dus weer even vooruit, en dat is voor de deelnemers erg fijn. „Je merkt dat ze het fijn vinden om elkaar bij ons te ontmoeten en bezig te zijn. Het is ontspannend. Ze hebben namelijk veel aan hun hoofd.”
Een blauwdruk van About a Jacket, om een dergelijk borduuratelier/ontmoetingsplek ook op andere plaatsen te organiseren, bestaat nog niet. Evelo: „Ik denk daar al lang over na. Het valt of staat met iemand die daar leiding wil en kan geven. Voorlopig is het nog toekomstmuziek.”

Scroll naar boven