About a Jacket About a Jacket

jas kraag borduren jas kraag borduren jas kraag borduren jas kraag borduren WIL JE MEER WETEN?
NEEM DAN CONTACT OP

MEER OVER ABOUT A JACKET

About  a Jacket, hét borduuratelier voor vluchtelingenvrouwen is, samen met WerksaamWF, opgericht in oktober 2016. Aanvankelijk met een commercieel doel en de belofte van een baan voor de deelnemers. Maar al snel bleek dit niet haalbaar vanwege de taalachterstand en de cultuurkloof. Er is gebleken dat er meer behoefte is aan laagdrempelige hulp bij integratie. Het leren spreken van de Nederlandse taal is daarbij fundamenteel. Na de toekenning van de ESF-aanmoedigingsprijs (Europees Sociaal Fonds), ging het roer om. Inmiddels is About a Jacket een onafhankelijke stichting met een ANBI status (Algemeen Nut Beogende Instelling).

Het is moeilijk om voor te stellen, maar deze vrouwen die veel hebben meegemaakt, moeten vanuit een achterstandssituatie helemaal opnieuw beginnen en zichzelf helemaal opnieuw ontwikkelen. Hiermee gaan ze een grote uitdaging aan.

Ze hebben alles achter moeten laten en gaan door een periode van rouw en verdriet. In een land waar alles anders is begint de zoektocht bij deze nieuwkomers naar hun toegevoegde waarde in de Nederlandse maatschappij. Daarbij komen deze vrouwen extra drempels tegen. De taal- en opleidingsachterstand zorgen vaak voor een geïsoleerde en kwetsbare positie.

About a Jacket is het borduuratelier waar deze vluchtelingenvrouwen sociale contacten opdoen. Actief meedoen in de samenleving, iets doen voor en met andere vrouwen. Ze ontwikkelen zichzelf door nieuwe kennis en vaardigheden op te doen om zodoende hun positie in de samenleving te verbeteren en te laten zien dat zij ertoe doen.

vrouwen about a jacket

Het leren spreken en begrijpen van de Nederlandse taal is essentieel voor optimale deelname aan de samenleving. Tijdens de borduurochtenden helpt een taalcoach met het oefenen ervan. Hoe meer oefenen hoe beter. De behoefte om de taal te leren is groot. De vrouwen zijn heel gemotiveerd en doen enthousiast mee. Via een vraaggerichte benaderingswijze van de taalcoach worden nieuwe woorden geleerd en wordt het maken van zinnen geoefend. Regelmatig wordt er informatie gegeven bijvoorbeeld over de gezondheidszorg en -verzekering.

Een belangrijk en complex systeem in de Nederlandse samenleving. Soms wordt er via een rollenspel een situatie nagebootst waarbij in een gesprek de spreektaal wordt geoefend. Bijvoorbeeld het consult bij de huisarts. Zo leren de vrouwen op een ongedwongen manier meer over Nederland en hoe het systeem bij ons werkt.

Met ingang van 2020 wordt er 3x per jaar aan een gezamenlijk project gewerkt waarbij de geborduurde jassen worden ingezet om ideeën te verbeelden die te maken hebben met een bepaald thema.

De drie jaarlijks terugkerende thema's/projecten zijn

2021

Internationale Vrouwendag, 8 maart

Een dag die in het teken staat van strijdbaarheid, waar vrouwen opkomen voor hun individuele rechten, zelfbeschikking en vrijheid. Er wordt een geborduurd jasje aangeboden aan een vrouw die een prominente rol in de maatschappij vervult. Dit jaar mocht Halleh Ghorashi het jasje in ontvangst nemen in het borduuratelier voor vluchtelingenvrouwen in Hoorn.

Halleh Ghorashi werd in 1962 geboren in Iran en kwam in 1988 als politiek vluchteling naar Nederland. Ze studeerde culturele antropologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en promoveerde in 2001 aan de Universiteit van Nijmegen. Ze is als hoogleraar Diversiteit en Integratie verbonden aan de afdeling sociologie van de VU. In 2020 werd ze verkozen tot lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), een genootschap van topwetenschappers dat de regering adviseert.

Halleh Ghorashi met het jasje van About a Jacket

Wereldvluchtelingendag, 20 juni

De kleine, met kralen en pailletten geborduurde driehoekjes, in een cirkel stof, symboliseren de positieve bijdragen aan de samenleving en sieren het bovenste gedeelte van de jas. De aan elkaar genaaide stroken van gerafelde stof symboliseren de verschillende lagen van ervaringen van de vluchtelingen. Het resultaat is heel mooi geworden en daarom laten we de jas graag aan iedereen zien. In de Hoornse binnenstad is veel leegstand. Zo kwam ik op het idee om de jas in een etalage tentoon te stellen. Voor het winkelend publiek is er iets leuks te zien én we herinneren mensen er tegelijkertijd aan dat het 20 juni Wereldvluchtelingendag is.

Etalage met jas voor Wereldvluchtelingendag 2021

Vredesweek, in de week rondom de Internationale Dag van de Vrede op 21 september

Dit jaar is het thema: Vrede verbindt verschil. Voor dit thema wordt een levensverhaal van één van de deelnemers van About a Jacket uitgelicht. De gezamenlijk geborduurde jas is hier een metafoor van.

Het geborduurde exemplaar is een hoodie. De voering is van witte katoenen neteldoek, die doet denken aan de sjaals die vrouwen zondag over hun hoofd dragen als ze de kerk bezoeken. De Eritrese deelnemers kregen de vrije hand in het versieren van boorden en randen.

Foto Vredesweek Eritrese jas

2020

Internationale Vrouwendag, 8 maart

Een dag die in het teken staat van strijdbaarheid, waar vrouwen opkomen voor hun individuele rechten, zelfbeschikking en vrijheid. Er wordt een geborduurd jasje aangeboden aan een vrouw die een prominente rol in de maatschappij vervult. Deze eer viel koningin Máxima als eerste ten deel. Het met goudtinten geborduurde jasje symboliseert de verrijking van de vluchtelingen aan de maatschappij. Bovendien maken we met dit project vrouwenemancipatie bespreekbaar.

About a Jacket jasje voor Maxima

Wereldvluchtelingendag, 20 juni

Er wordt extra aandacht gevraagd voor alle mensen die wereldwijd op de vlucht zijn voor oorlog, geweld of onderdrukking. Speciaal voor deze dag wordt een jas geborduurd met een symbolische waarde. In samenwerking met Vluchtelingen Werk Nederland is dit project tot stand gekomen. Op 20 juni 2020 is deze campagne te zien geweest op 5 digitale billboards in Hoorn. De geborduurde wollen wikkelmantel gedragen door Samera uit Eritrea, staat symbool voor bescherming.

Foto advertentie Wereldvluchtelingendag

Vredesweek, in de week rondom de Internationale Dag van de Vrede op 21 september

Dit jaar is het thema: Vrede verbindt verschil. Voor dit thema wordt een levensverhaal van één van de deelnemers van About a Jacket uitgelicht. De gezamenlijk geborduurde jas is hier een metafoor van.

Nasima en Zakya About a Jacket foto Vincent de Vries

Daarnaast worden er in het atelier jasjes op bestelling gemaakt en geborduurd. Een deel van de opbrengst is bestemd voor de vrouwen.

Ook zijn we dit jaar gestart met het geven van workshops, telkens met een ander land van herkomst als thema. De eerste workshops: ‘Afghaans borduren’ waren een groot succes. De vrouwen afkomstig uit dit land assisteerden hierbij een ontvingen een deel van de opbrengst. Nieuwe workshops waarin kennis gemaakt wordt met borduurtechnieken en -motieven uit andere herkomstlanden komen dit najaar aan bod. Naast de workshops worden er borduurpakketten aangeboden.

Tijdens de laatste maanden van het jaar worden er accessoires/decoraties geborduurd die bestemd zijn voor de verkoop voor de feestmaand december.

kerstversiering
Marilou Evelo

OPRICHTSTER/CREATIEF LEIDSTER VAN ABOUT A JACKET

Marilou Evelo

Marilou Evelo (1961) studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem en aan F.I.T. (Fashion Institute of Technology) in New York, waar ze geruime tijd heeft gewoond en als free-lance ontwerper van knitwear heeft gewerkt.

Voor de ontwerpen die in Peru en Bolivia gerealiseerd werden, was ze verantwoordelijk voor de kwaliteitscontrole. Hiervoor was het noodzakelijk dat ze regelmatig naar deze productielanden afreisde.

In Peru maakte ze kennis met een rijke textieltraditie die 5000 jaar geleden begon. Textiel bezat een bijzondere status. Zo gebruikten de Inca’s het niet alleen om zich te kleden maar ook als symbool van macht en identiteit, als offerande of als ruilmiddel. Deze informatie en het hedendaagse unieke handwerk geworteld in lokale tradities, gecombineerd met het sociale aspect van samen borduren, vormen de inspiratie voor het borduuratelier dat ze jaren later zou oprichten. Een project waar haar talenten en de behoeften van de samenleving elkaar kruisen.

Ze is zich bewust van het feit dat kleding een vorm van communicatie is en impact heeft op de wereld om ons heen. In deze tijd van massaproductie en overconsumptie wil ze de focus leggen op de maakster en niet alleen op het product. En daarmee een herwaardering van handwerk creëren.

Een mooie manier om een kwetsbare groep in de samenleving, de vluchtelingenvrouwen, aandacht te geven. Samen borduren aan een project, aan dezelfde tafel zorgt voor gezelligheid in een sfeer van wederzijds respect. Bovendien helpt het borduren goed tegen stress, het werkt ontspannend voor deze vrouwen die veel aan hun hoofd hebben. Het borduren is het ultieme verlangzamen, daarbij is er ruimte voor gesprek. Een belangrijke dimensie in een jachtige samenleving. Er worden jasjes geborduurd met een verhaal. Op bestelling of als onderdeel van een borduurproject waarmee deze doelgroep aandacht vraagt in de media. De geborduurde jas is in dat geval een metafoor voor een jaarlijks terugkerend thema. (Internationale Vrouwendag, Wereldvluchtelingendag en de Vredesweek).

De deelnemers van About a Jacket zijn afkomstig uit 9 verschillende landen. Er is een grote rijkdom aan verschillende culturen in het atelier. Binnen de universele taal van het borduren ontwikkelt iedere deelnemer haar eigen handschrift en individuele smaak. Er wordt gewerkt aan ieders talenten en persoonlijke groei.

Marilou ziet het als haar taak om de creatieve processen te bevorderen tijdens de borduurochtenden, alsook het opzetten van diverse projecten. Het naaldwerk heeft een emotionele waarde. Niet iedere deelnemer heeft een borduurervaring. Dat is ook niet noodzakelijk, zolang er maar affiniteit mee is. Met stof en draad kunnen zij iets delen van zichzelf. Alhoewel er allerlei borduurtechnieken worden aangeboden omarmen wij de schoonheid van de imperfectie.

Met het borduren begint de zoektocht naar de eigen identiteit. Het identiteitsbesef is het fundament van het je thuis voelen en wordt vervolmaakt wanneer gedragen door de omgeving. Dit is een fundamenteel onderdeel van het integratieproces.