HOORN – De Nederlandse onderzoeksjournaliste Natalie Righton was maandag 7 maart te gast bij borduuratelier About a Jacket aan het Dampten in Hoorn. Verschillende vluchtelingvrouwen die daar wekelijks samenkomen om te borduren en Nederlands te praten, hadden samen een jasje voor Natalie geborduurd dat zij afgelopen maandag dankbaar in ontvangst nam. Elk jaar geeft About a Jacket in het kader van Internationale Vrouwendag, dat 8 maart gevierd wordt, een jasje cadeau aan een vrouw die een prominente rol in de maatschappij vervult.

Ik ga het met veel trots dragen

Internationale Vrouwendag is een dag om stil te staan bij de positie van vrouwen over de hele wereld. Journaliste Natalie Righton werkt voor de Volkskrant als parlementair verslaggever. In 2011 won zij De Tegel, de belangrijkste Nederlandse prijs voor journalistiek. Haar boek ‘Duizend dagen extreem leven’ is een verslag van het leven dat zij drie jaar lang leidde als oorlogscorrespondent in Afghanistan. Haar werk als journalist valt binnen het thema ‘vrijheid van meningsuiting en persvrijheid’, een van de kernwaarden van de vrije democratie. “Helaas ook een kernwaarde waar veel vluchtelingvrouwen niet bekend mee zijn”, zegt Marilou Evelo, oprichter van borduuratelier About a Jacket. “Des te belangrijker om hier op Internationale Vrouwendag aandacht aan te besteden. Een journalist informeert, maar geeft ook kritiek. In veel landen is dat niet vanzelfsprekend. Natalie heeft drie jaar lang in een door mannen gedomineerd land gewoond. Dat vind ik enorm dapper. Daarom hebben we dit jaar een stoer jasje gemaakt. De vragen die een journalist vaak stelt, zoals ‘waarom’, ‘hoezo’ en ‘wie’, hebben de vluchtelingvrouwen in verschillende talen, bijvoorbeeld Arabisch, Somalisch en Koerdisch, op de mouwen van het jasje geborduurd.” 

Natalie: “Ik voel me erg vereerd dat jullie dit jasje speciaal voor mij gemaakt hebben. Ik ben echt een beetje overdonderd. Ik zal het met veel trots gaan dragen. Dit prachtige initiatief van Marilou steun ik van harte. Het is mooi om te zien dat de vrouwen hier samen met iets positiefs bezig zijn, nadat ze zoveel ellende hebben meegemaakt.” Niet alleen vrouwen die wekelijks bij About a Jacket borduren waren aanwezig, ook had Marilou uitnodigingen verstuurd naar het Taalcafé van Bibliotheek Hoorn en de taalscholen Edinova en Fiolet. Verder waren vrouwen van Vrijwilligerspunt en de wijkcentra aanwezig. Voor een volle zaal gaf Natalie een presentatie over haar werk en leven in Afghanistan, ondersteund met veel beeldmateriaal.

Dit evenement rondom Internationale Vrouwendag is mede mogelijk gemaakt dankzij een donatie van het Oranje Fonds en VSB Fonds.

Scroll naar boven