Dominee Tineke van Lente van de protestantse gemeente Hoorn-Zwaag-Blokker vindt het een eer dat ze het unieke jasje even mag aantrekken. Marillou Evelo van naaiatelier voor vluchtelingenvrouwen About a Jacket heeft bewust gekozen voor de predikant om midden in de Vredesweek het kledingstuk vol symboliek uit Oekraïne te showen.

Leo Blank

In haar atlier aan het Dampten komen wekelijks zo’n 25 vrouwen bijeen uit door oorlogen verscheurde landen als Syrië, Somalië, Afghanistan, Eritrea en Liberia. Samen maken ze met de hand de fraaiste jasjes, telefoonhoesjes en tasjes die bij gelegenheid worden verkocht. Onder het handwerk ont-staan gesprekken en kunnen de deelnemers pijnlijke ervaringen delen.

Voor de Vredesweek, 18 tot en met 25 september, vervaardigen ze en on-der leiding van Marilou een speciaal jasje uit een land dat in het brand-punt van het wereldnieuws staat. Na Afghanistan en Eritrea viel de keuze ditmaal op Oekraïne. De bevolking van het voormalige Oostblokland doorstaat grote ontberingen na de inval van het Rusland van Poetin. 

Graanhalmen en zonnebloemen 

“Het jasje in de kleuren geel en blauw is versierd met borduurwerk. Zoals goudgele graanhalmen en zonnebloemen op de mouwen en de naam het land en een fraaie vredes-duif op de achterkant. Motieven vind ik onder meer in de folkloristi-sche knipkunst van Oekraïne. Ik houd van mooie dingen waar men-sen blij van worden. Er is al genoeg ellende en agressie”, vertelt Marilou. Voor het project ontving ze een do-natie van het Oranjefonds. 

Ze kwam niet toevallig terecht bij dominee Tineke van Lente. Die biedt met haar man Willam sinds begin april thuis in Hoorn onderdak aan de 51-jarige Galina en haar 22-jarige dochter Milena uit het door het oorlogsgeweld vrijwel geheel verwoeste Marioepol. 

Band 

De geestelijke vertelt over de reis vol ontberingen vanuit hun stad naar Nederland, over de gewenning aan de nieuwe woonomgeving en over de band die tussen hen en Tineke en Willam is gegroeid: “We zijn van ze gaan houden. Ze verrijken ons leven, we eten en koken samen. Milena gaat mee als mijn man en ik hardlopen. Delen met anderen is niet zo in-gewikkeld als je jezelf daar voor openstelt.”

Tuurlijk, zij en haar man hebben een stukje privacy opgeofferd om hun gasten ieder een eigen kamer te kunnen geven. William heeft bijvoorbeeld zijn studeerkamer tijdelijk opgegeven. Maar dat is een heel bescheiden offer vergeleken met de ellende die moeder en dochter in Oekraïne over zich heen kregen gestort. ,,Ze zitten hier goed, maar zouden natuurlijk nog liever op zichzelf wonen.”

Vredesduif 

Galina en Milena werken sinds eind juni bij kippenslachterij Plukon in Oosterblokker. Moeder wil absoluut terug naar haar vaderland, dochter twijfelt. Oma en opa en een tante van Milena trachten te overleven in de verwoeste stad. Waar de grote vredesduif uit het straatbeeld is vervangen door een Russisch symbool.

Te zien

Dominee Tineke van Lente vindt het mooi dat About a Jacket op haar manier aandacht vraagt voor Oekraïne. Het bijzondere jasje is vanaf vandaag tot en met zondag 25 september te zien in de etalage van Sissy-Boy aan de Gouw in Hoorn.

Scroll naar boven