HOORN – Inclusief samenleven; dat is het thema dit jaar van de nationale Vredesweek, van 18 tot en met 26 september. Met deze Vredesweek laat organisator PAX zien dat ondanks alle berichten over oorlogen, vluchtelingen en groeiende polarisatie, er ook heel veel mensen zijn die verlangen naar vrede en verbinding en zich daar dagelijks voor inzetten. Ongezien gebeuren er allerlei mooie en bijzondere dingen. Ook borduuratelier About a Jacket, waar vluchtelingenvrouwen bij elkaar komen om samen te borduren, wil de verbinding aangaan. “Dat doen we door onder andere een workshop Eritrees borduren aan te bieden”, vertelt Marilou Evelo van About a Jacket. Het borduuratelier, dat vier ochtenden per week geopend is en waar de vrouwen minimaal één keer per week komen borduren, bestaat deze maand alweer vijf jaar.

About a Jacket heeft bovendien een van haar projecten gekoppeld aan de Vredesweek. Dit project is mede mogelijk gemaakt door het Oranje Fonds en VSB Fonds. “Elk jaar borduren de vrouwen een jas binnen het thema van de Vredesweek en staat één herkomstland van de vluchtelingenvrouwen centraal”, legt Marilou uit. “Dit jaar is dat dus Eritrea, een land dat bij veel Nederlanders onbekend is. De vrouwen die daar vandaan komen, hebben de jas geborduurd met motieven uit Eritrea. Zij zijn orthodoxe christenen en zij vormen ongeveer de helft van Eritrese bevolking. Veel mensen denken dat mensen uit Eritrea voornamelijk moslim zijn, maar dat is dus niet zo”, benadrukt Marilou. “Op kleding in Eritrea wordt vaak het koptische kruis geborduurd en die vormt de inspiratie voor deze jas. Het is een ‘hoodie’, een heel actueel kledingstuk. De voering is van witte katoenen neteldoek die doet denken aan de sjaals die vrouwen die Eritrese vrouwen op zondag dragen als ze naar de kerk gaan. Orthodoxe christenen gaan namelijk in het wit gekleed naar de kerk.”

Inburgeren

Eritrea wordt ook wel het Noord-Korea van Afrika genoemd. Het regime is er levensgevaarlijk. Op hun achttiende moeten alle Eritreeërs in dienst, zonder te weten hoe lang. “Dat kan vaak levenslang zijn”, weet Marilou die inmiddels veel over het land gelezen en gehoord heeft. “Dienstweigeraars verdwijnen in de gevangenis en hun familie loopt kans te worden opgepakt en mishandeld.” Twaalf procent van de Eritrese bevolking is al gevlucht. Op 1 januari 2020 woonden in Nederland 20.978 mensen met een Eritrese achtergrond. Marilou: “Met hun komst naar Nederland komen Eritreeërs in een heel andere wereld terecht. Hierdoor verloopt de inburgering vaak erg moeizaam. Bovendien hebben Eritrese vluchtelingen weinig contact met Nederlanders, terwijl dat juist zo belangrijk is om te aarden in een nieuwe woonplaats. Onbekend maakt onbemind, dus ik zou tegen iedereen willen zeggen: zoek de verbinding en maak contact.”

Pasen en Kerstmis

“Eritrese vluchtelingen zijn blij dat Nederlanders ook Pasen en Kerstmis vieren. Wat dat betreft delen we iets in onze cultuur dat hetzelfde is”, zegt Marilou. De 62-jarige Akberet uit Eritrea woont nu ongeveer acht jaar in Hoorn en bezoekt op zondag regelmatig de Eritrese orthodoxe kerk in Alkmaar. Sowieso gaat ze elke zondag naar de Koepelkerk in Hoorn. “Het christelijke geloof zit in mij”, vertelt ze. “Ik heb het van mijn ouders meegekregen. In Eritrea gaan katholieken elke dag naar de kerk, soms zelfs meerdere keren op een dag.” Akberet voelt zich duidelijk op haar gemak bij About a Jacket. Ze heeft ondertussen naald en draad gepakt en is aan het borduren, natuurlijk in de stijl die zij kent uit haar thuisland. “Ik kom nu vier jaar in het borduuratelier. Dit is voor mij heel belangrijk. Ik heb geen werk, maar op deze manier kan ik samen met anderen in het Nederlands praten. En Marilou is een heel aardige vrouw”, lacht ze.

Workshop Eritrees borduren

Naar aanleiding van het project voor de Vredesweek biedt About a Jacket een aantal workshops ‘Eritrees borduren’ aan onder leiding van borduursters uit Eritrea. “Een mooie gelegenheid om Eritrese motieven te leren borduren, persoonlijk kennis te maken en die verbinding te ervaren”, aldus Marilou. De workshops zijn op 12 en 26 oktober en 4 november van 13.00 tot 16.00 uur. Inschrijven voor één van deze drie data kan via info@aboutajacket.nl of o6-36399087. 

Open dag

Vanwege het vijfjarig bestaat houdt About a Jacket donderdag 7 en vrijdag 8 oktober open dag van 9.30 tot 13.00 uur. Iedereen is van harte welkom voor een meet & greet met de borduursters en om een kijkje te nemen in het atelier aan het Dampten 16 in Hoorn. Uiteraard is de hoodie (de geborduurde Eritrese jas) te bewonderen, maar ook andere geborduurde producten zijn te zien én te koop. Tijdens de open dag kunnen belangstellenden zich aanmelden voor de workshop ‘Eritrees borduren’. Donderdag 7 oktober om 10.00 uur komt wethouder Kholoud Al Mobayed naar About a Jacket om een woordje te doen ter ere van het vijfjarig bestaan van het borduuratelier. Meer informatie: www.aboutajacket.nl .

Scroll naar boven