About a Jacket About a Jacket

‘About a Jacket’ biedt vluchtelingen-vrouwen gezellige en veilige plek

HOORN – “Het duurt soms wel even voordat iemand ‘los’ komt, maar op deze plek proberen we de vrouwen een stuk gezelligheid, vertrouwen en veiligheid te bieden. Veel vluchtelingenvrouwen hebben een heel beperkt sociaal leven. Hier komen zij met andere vrouwen in contact en leren bovendien – met hulp van onze taalcoach – de Nederlandse taal.” Aan het woord is Marilou Evelo, creatief leidster en oprichtster van ‘About a Jacket’, een borduuratelier in Hoorn voor vluchtelingen waar voornamelijk jasjes worden geborduurd. Elke doordeweekse ochtend, behalve de vrijdag, komen de vrouwen aan het Dampten 16 samen om creatief aan de slag te gaan en met elkaar te praten.

Door: Annemieke Ooms   donderdag 9 januari 09:25 – 2020

“Bij ons worden de vrouwen ‘gedwongen’ om Nederlands te spreken”, legt taalcoach Elly Pittie uit. “We praten over van alles, bijvoorbeeld actuele onderwerpen die in het nieuws zijn, maar ook over wat je met de feestdagen gedaan hebt. En dat zorgt meestal voor heel interessante gesprekken.” Marilou vult aan: “Het is voor mezelf ook een verrijking. Mijn manier van denken is écht veranderd door deze groep vrouwen. Ik heb zoveel van ze geleerd. Bepaalde dingen, zoals even de fiets pakken om naar de stad te gaan, zijn voor ons zo vanzelfsprekend, maar dat geldt absoluut niet voor deze vrouwen. Daar sta je als Nederlander niet altijd bij stil. Daarbij moeten vluchtelingen door een fase van diepe rouw en afscheid waar ze elke dag mee worstelen. Bovendien is hun positie als vrouw heel zwak, iets wat ik zelf heel moeilijk vind om te zien. Ik hoop dat ze bij About a Jacket zichzelf kunnen ontwikkelen, durven dromen en uiteindelijk zichzelf laten zien. Eigenlijk is dat het belangrijkste doel.” De 65-jarige Amira uit Jemen komt met de bus vanuit Wognum naar Hoorn. Vandaag voelt ze zich niet zo lekker, dus blijft ze maar even. Wél heeft ze iets lekkers meegenomen voor bij de koffie. “Ik vind het heel fijn om hier te zijn”, laat ze weten. Benieuwd naar de andere vrouwen van het borduuratelier? Kijk dan op www.aboutajacket.nl.

Middel

Marilou, die jaren als ontwerpster werkte, startte de groep in oktober 2016, toen nog in een garage op Hoorn 80. “Mijn passie voor andere culturen en kleding komen met ‘Abou a Jacket’ mooi samen. Aanvankelijk begon ik met het idee dat ik de vrouwen die via WerkSaam bij mij kwamen op deze manier uiteindelijk een betaalde baan kon aanbieden. Maar ik kwam er al gauw achter dat zij veel meer nodig hadden. Inmiddels is het borduren niet meer het doel, maar het middel geworden. Borduren is van alle culturen en bovendien een ‘universele taal’.” Sinds twee jaar is About a Jacket te vinden aan het Dampten 16 in Hoorn. “Een fijne plek”, benadrukt Marilou. “In dit pand zijn veel andere organisaties te vinden, waaronder VluchtelingenWerk.”

Internationale Vrouwendag

Met het oog op Internationale Vrouwendag, zondag 8 maart, is About a Jacket met een bijzonder project gestart. “Vorig jaar hadden we een bruidsmantel gemaakt, dit jaar gaan we met z’n allen een jasje borduren, met gouden accenten. Dit jasje willen we heel graag aanbieden aan een bijzondere vrouw. Wie dat is, houden we nog even geheim”, lacht Marilou.

Workshops

Marilou hoopt tot april dit jaar nog subsidie van de gemeente voor About a Jacket te ontvangen. “We proberen ook op andere manieren inkomsten te genereren. Zo beginnen we in januari met workshops waarin (Nederlandse) vrouwen kennis kunnen maken met de borduurpatronen uit diverse landen. Woensdag 15 januari, zaterdag 18 januari en woensdag 5 februari staat Afghanistan centraal. Twee vrouwen laten de deelnemers zien op welke manier zij borduren en iedereen gaat naar huis met een tas met een zelfgemaakt bijzonder borduurwerk.” De workshop is van 13.00 tot 16.00 uur en meedoen kost 35 euro. De Afghaanse vrouwen zorgen voor iets lekkers voor bij de koffie of thee. Marilou besluit: “Ik zou zeggen: verleg je grenzen en doe gezellig mee met deze workshop!”

Aanmelden voor de workshop kan via de website: www.aboutajacket.nl. Aanmelding is definitief na overschrijving van 35 euro naar de bankrekening van About a Jacket. De geborduurde jasjes en tasjes die de vrouwen maken, zijn te koop. Een deel van de opbrengst is bestemd voor de vrouwen. Kijk voor meer informatie op de website.

Bron: Rodi.nl

Tags:

Share Post :

More Posts

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.