Aandacht voor Wereldvluchtelingendag op Hoornse billboards Lees meer »

" />

HOORN – “Het verhaal moet telkens weer verteld worden”, aldus Jamila Chamach. En daarom werkte deze fotografe graag mee aan het samenwerkingsproject van VluchtelingenWerk en About a Jacket, een naaiatelier voor vluchtelingvrouwen. In het kader van Wereldvluchtelingendag – zaterdag 20 juni – maakte Jamila een portret van een vluchtelingvrouw om aandacht te vragen voor vluchtelingen over de hele wereld.

Billboard met Samira gefotografeerd door Jamilla Chamach
Billboard met Samira gefotografeerd door Jamilla Chamach

Het portret van de vluchtelingvrouw, Samira uit Eritrea, siert van 15 tot en met 21 juni de vijf grote digitale billboards in Hoorn. “De foto is gemaakt in het Westfries Museum”, legt Marilou Evelo van About a Jacket uit. “Deze locatie ademt de sfeer van onze vaderlandse geschiedenis én natuurlijk die van Hoorn. Samira poseert voor een schilderij waarop een wereldbol staat afgebeeld. Een mooie verwijzing naar het feit dat we allemaal wereldburgers zijn. Verder draagt Samira een heel bijzondere jas die tijdens de lockdown door verschillende vluchtelingvrouwen thuis geborduurd is. Zij komen bijvoorbeeld uit Syrië, Afghanistan, Eritrea, Irak, Iran, Somalië, Palestina en Jemen. Elke vrouw heeft een motief geborduurd dat kenmerkend is voor haar geboorteland. Verder hebben we gekozen voor de typisch Nederlandse kleur oranje en de jas zelf is het symbool voor bescherming. Het thema van de billboardcampagne is ‘Niemand vlucht vrijwillig’. Dat stuk bescherming hebben vluchtelingen hard nodig. Ze hebben net als ieder ander recht op een veilig leven.”

Begrip

Wereldvluchtelingendag werd in 2001 voor het eerst georganiseerd en wordt sindsdien ieder jaar op 20 juni gehouden. “Dit jaar dus voor de twintigste keer”, zegt Gerda Schoenmaker van Vluchtelingenwerk Hoorn. “Deze dag zetten we vluchtelingen wereldwijd in de kijker en proberen we meer begrip te kweken voor vluchtelingen. Het thema ‘Niemand vlucht vrijwillig’ sluit aan op het feit dat misschien sommige mensen nog steeds denken dat vluchtelingen alleen voor hun geluk naar Nederland komen, vrijwillig een vaak levensgevaarlijke tocht afleggen en huis en haard achterlaten. Mensen gaan niet alleen vanwege oorlogen op de vlucht, maar er zijn ook heel veel politieke vluchtelingen die vanwege onderdrukking hun land moeten verlaten. Ik heb het idee dat niet iedereen in Nederland zich dat realiseert. Daarom is dit samenwerkingsproject met About a Jack zo belangrijk.”

Gezinshereniging

De samenwerking tussen About a Jacket en VluchtelingenWerk Hoorn was eigenlijk een heel logische. “We zitten in hetzelfde pand aan het Dampten in Hoorn”, vertelt Marilou. “Hoe mooi is dat?” VluchtelingenWerk Hoorn krijgt subsidie van alle zeven West-Friese gemeenten. Gerda: “Onze vrijwilligers bieden juridische begeleiding aan vluchtelingen in de gemeente Hoorn. Wij focussen ons op gezinshereniging. Vluchtelingen die door hun vlucht gescheiden zijn geraakt van hun gezin, hebben recht op gezinshereniging. Dat is een ingewikkelde procedure, die soms wel jaren kan duren. Daarom begeleiden wij de gezinnen hierbij. Zo helpen wij vluchtelingen bij het beantwoorden van vragen van de IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst, red.), bij het aanvragen van een visum en leggen we contact met de ambassade voor een afspraak voor de gezinsleden. Daarnaast geven we in de gemeenten rondom Hoorn praktische begeleiding: waar moet je heen als je een dokter wilt zien? Welke rekeningen moet je betalen en hoe doe je dat? Hoe leer je de Nederlandse taal? Hoe vind je een baan? Alles is voor deze mensen onbekend; ze moeten in Nederland echt ‘opnieuw’ beginnen. VluchtelingenWerk helpt vluchtelingen bij het opbouwen van een nieuw leven.”

Benieuwd naar de foto van Samira? Houd dan vanaf 15 juni de digitale billboards in de gaten! Meer weten over About a Jacket? Kijk op www.aboutajacket.nl . Meer informatie over VluchtelingenWerk: www.vluchtelingenwerk.nl. Telefoon: 0229-218777 of 06-13364241.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven